Bucătării cu insulă: idei de design și sfaturi de amenajare
Stilate, largi și amenajate după ultimele tendințe ale timpului, anume așa ne-am deprins să vedem bucătăriile în filmele americane. Iar pe lângă spațiile mari, mai este un element, care nu poate să nu îți bată la ochi – o insulă pe mijloc. O bucătărie mare, cu insulă, cu siguranță se numără printre dorințele mult râvnite ale fiecărei gospodine. Păi iată că tendința a ajuns treptat și la noi, iar tot mai multe gospodine aleg să integreze în bucătăriile sale și o insulă pe mijloc, atât cu scop funcțional, cât și estetic.
De fapt, insula la bucătărie reprezintă o masă multifuncțională, amplasată în mijlocul încăperii. Ideea a fost inspirată din bucătăriile restaurantelor, unde insula putea asigura spațiu de lucru pentru mai mulți bucătari, oferind acces din ambele părți. O altă funcție importantă a insulei este să favorizeze mișcarea în cunoscutul triunghi funcțional: frigider, chiuvetă, spațiu de lucru. Aceasta nu este un element obligatoriu într-o bucătărie, dar odată ce alegi proiect de bucătărie tip insulă, beneficiezi din start de ceva mai mult confort și funcționalitate.
În ce cazuri putem opta pentru bucătărie cu insulă?
Mobila de bucătărie de tip insulă este mereu o idee bună. Aceasta ne aduce spațiu de lucru în plus, dar și loc suplimentare pentru depozitare. Totuși, pentru a beneficia din plin de funcționalitatea acesteia, trebuie să te asiguri că poate fi integrată cu succes în bucătăria ta. Astfel, putem opta pentru amenajarea bucătăriei cu insulă, dacă:
- Suprafața încăperii este de cel puțin 20 – 25m2;
- Ai combinat bucătăria cu livingul sau balconul;
- Ai apartament spațios de tip studio, vilă sau casă pe pământ.
Să începem cu plusurile. Bucătăriile cu insulă fără îndoială sunt un trend tot mai popular, în primul rând, pentru că ne aduc un concept nou de amenajare. Acestea sunt mult mai ergonomice și confortabile, deoarece ai totul la îndemână. În plus, insula poate fi și un element care separă spațiul de lucru de zona pentru sufragerie. Dacă au oaspeți, puteți să gătiți comod, dar și să stați de vorbă, la o ceașcă de cafea cu ceva bun. Ca în filme, nu alta.
Totuși, există și câteva dezavantaje, mai ales dacă nu integrăm mobila corect. În primul rând, o insulă de bucătărie vă va „fura” cel puțin 1-3m2 din spațiul util al încăperii, problemă mai ales pentru spațiile mici. În aceasta pot fi incorporate chiuveta sau chiar plita, totuși acest lucru necesită ceva mai multe investiții și proiectări. Insula de bucătărie bar poate înlocui parțial masa, dar totuși nu este la fel de comodă și încăpătoare pentru toată familia.
Insulă în bucătărie: modele și idei de design
Înainte de a te decide cu modelul este important să ții cont și de câteva detalii tehnice. Primul din ele este că distanța optimă dintre masa de bucătărie de tip insulă și mobila propriu-zisă trebuie să fie de cel puțin 120cm. De asemenea, designerii recomandă ca insula de bucătărie să repete forma încăperii: fie pătrată sau dreptunghiulară. Ce ține de dimensiunile insulei, există mai multe varianta. Pentru o bucătărie standard, aceasta poate avea lungimea de 180cm, iar lățimea de 60, 90 și chiar 120cm. Ce ține de înălțime, varianta optimă este 85 – 90cm.
La capitolul design, totul este individual. Desigur, formula perfectă ar fi să te adresezi la un producător de mobilă de bucătărie la comandă, care te poate ajuta să creezi proiectul perfect, în funcție de dimensiuni, tipul încăperii, necesități și preferințe individuale. În linii generale, insulele pot fi integrat cu succes practic în orice tip de interior, important este să fie cât mai funcțional și practic. Din cele mai populare modele, putem menționa:
- Bucătărie cu bar și insulă. Cea mai populară variantă. Zona insulei este folosită pentru depozitarea băuturilor, luarea mesei și chiar mini petrecerile cu prietenii. Aceasta poate fi completată cu scaune înalte și poate deveni un accesoriu pe cât de util, pe atât de neobișnuit.
- Insulă de bucătărie rustică. Un detaliu stilat și mega util, indiferent ce alegi să integrezi în zona insulei. În acest caz se optează pentru materiale naturale, ceva mai multe elemente de decor și chiar formă rotundă, dacă spațiul și tipul încăperii ne permite.
- Bucătărie cu insulă modernă. O variantă la fel de stilată și extravagantă. Modelul poate fi accesorizat cu elemente din metal sau sticlă și fronturi drepte. De asemenea, putem integra și unele electrocasnice, precum plita și cuptorul electric.
- Insulă de bucătărie cu sertare și dulapuri. Variantă potrivită mai ales dacă ai puțin spațiu de depozitare în bucătărie.
- Dar și alte varietăți, în stiluri diverse: insulă de bucătărie vintage, roșie, gri, din lemn, granit sau zidită etc.
Demult visezi la un astfel de proiect de bucătărie neobișnuit? ValdiMobila e gata să te ajute să-l transpui în realitate, într-un timp scurt, după toate standardele calității. Realizăm mobilă de bucătărie cu insulă la comandă, după orice modele, din materiale, precum: MDF, PAL, furnir natural și chiar lemn. Nu ezita să ne contactezi pentru detalii: 079 064 963 / 069 125 377.