Cum să alegem corect feroneria pentru uși de interior?

furnitura pentru usi

Ce trebuie să aibă o ușă de interior ca să-și îndeplinească în totalitate menirea și să poată fi exploatată cât mai mult timp? Pe lângă faptul că trebuie să fie creată dintr-un material trainic și durabil, este important să fie dotată cu feronerie calitativă și rezistentă la factori externi, chiar și după o perioadă mai îndelungată. Balamalele, încuietoarea, mânerele (clanțe) sunt principalele elemente care ne asigură comoditatea în exploatare și securitatea unei uși.

Fie că ați decis să achiziționați ușile dintr-un magazin specializat sau să le executați la comandă, după un model personalizat. Alături de alegerea modelului, nuanței și materialului, este important să atrageți o atenție sporită și feroneriei, care, de regulă este considerată mai puțin importantă. Totuși, realitate e alta! Anume de aceste componente, relativ mici, depinde funcționarea corectă a ușii. Și, la sigur, nimeni nu își dorește uși în apartament sau casă, care scârțâie, nu se închid până la urmă sau nu se încuie.

Ce tipuri de feronerie pentru uși există?

Primul detaliu important este să cunoaștem principale componente din care este alcătuită o ușă: foaia de ușă, tocul (cadrul ușii), balamaua, clanța și încuietoarea (broasca). Toate la un loc alcătuiesc un tot întreg, iar una fără alta nu ar putea să își îndeplinească scopul. Alegerea accesoriilor pentru uși, depinde nemijlocit de tipul acestora, fie că vă doriți o ușă clasică, cu deschiderea din dreapta sau stânga, în interior sau exterior, batantă (care se deschide în ambele sensuri), pliantă, glisantă (feronerie pentru uși glisante) sau vă doriți uși de interior duble.

Responsabile de fixarea ușilor sunt balamalele, care joacă un rol primordial în asigurarea bunei funcționării a acestora, atunci când le închidem și deschidem. Diversitatea acestora este foarte mare, în funcție de modul fixării, formă sau materialul din care sunt produse. Se recomandă să alegeți balamale pentru uși din materiale rezistente, cum este oțelul. În general, pe piața noastră, deosebim următoarele tipuri:

  • Universale. Sunt dintr-o singură bucată. Pentru a le demonta, trebuie să deșurubați toate elementele fixatoare, un proces cam îndelungat.
  • Demontabile. Acestea pot fi de dreapta sau stânga, detaliu important, de care depinde nemijlocit în ce parte se va deschide ușa. Sunt foarte comode în montare, datorită construcției din două părți, una care e fixată de tocul ușii, iar cealaltă de ușă;
  • Reglabile;
  • Tip fluture (cu aripi).
  • Batante (pentru uși cu deschidere în ambele părți);
  • Sudabile (feronerie pentru uși metalice);
  • Cilindrice. Asigură o fixare stabilă, dar se demontează greu.
  • Tip bandă (fixate pe toată lungimea ușii).

Broască și mânere pentru uși: tipuri și particularități

Următoarele două elemente ale feroneriei, întâlnite pe toate ușile (din PVC, furnir sau eco-furnir) sunt broasca și mânerul. Referitor la tipurile încuietorilor, în cazul ușilor din interiorul apartamentului, deosebim: broască cu garnitură incorporată (încastrată) și pentru WC-uri (cu buton rotativ), recomandate și în cazul ușilor pentru baie. La rândul său, mânerele pot fi clasificate după câteva criterii:

  • După scop: feronerie pentru uși de exterior sau interior;
  • Modul funcționării: tip buton (knob), clanță (acționat prin apăsare), staționar (nu are legătură cu mecanismul de blocare) și feronerie pentru uși pliante sau glisante.

Cele mai populare materiale din care sunt produse mânerele pentru ușilor interioare sunt: lemn, plastic, alamă, diverse tipuri de metal, precum oțelul inoxidabil (inox) etc. În scop estetic, dar și întru protejarea ușii de uzuri, mânerele se fixează împreună cu o rozetă. Ca accesoriile să se combine unul cu celălalt, se recomandă ca să fie din aceeași gamă a culorilor sau cel puțin din nuanțe apropiate, compatibile după stil.

Compania producătoare de uși la comandă, ValdiMobila se poate mândri cu o experiență bogată pe piața autohtonă, în crearea unui spectru variat de uși. Doar la noi, puteți comanda uși de interior din furnir natural, eco-furnir, lemn, MDF sau alte de cea mai înaltă calitate, la prețuri avantajoase pentru fiecare. Realizăm uși de interior după orice model: clasice sau moderne, pentru baie, bucătărie, dormitor, antreu, salon, care la sigur vă vor umple casa cu bucurie și cel mai înalt nivel de confort. În plus, vă garantăm un raport optim preț – calitate, consultanță și proiectare gratuită, dar și livrare + asamblare în toată țara.

Cu ValdiMobila, ușile de interior de vis, pot deveni realitate.