Parchetul și parchetul laminat sunt cele mai populare materiale, utilizate pentru acoperirea pardoselii. Dar și tipurile de acoperiri, confundate cel mai des, atât după felul cum arată, dar și din cauza denumirilor foarte asemănătoare. Și totuși, care este diferența între parchet laminat și stratificat? Răspunsul este simplu – materia primă din care sunt create. Parchetul propriu-zis este produs din lemn natural. Iar dacă să vorbim despre parchet laminat, care are și prețuri mai accesibile, acesta are în componența sa materiale sintetice.
Plăcile de parchet din lemn au fost utilizate pentru prima oară abia în anul 1941, fiind inventate de meșterul Gustav Cher, pentru care a primit și un certificat ecologic. La rândul său, laminatul a fost inventat ceva mai târziu, abia în 1979, de către compania elvețiană Perstorp AB, devenind între timp una din cele mai populare alternative ale parchetului obișnuit, în primul rând datorită prețului.
Ce să alegeți? Parchet sau laminat, dar și ce modele și prețuri sunt disponibile astăzi pe piață, vă răspundem în continuare. Ne vom referi la principalele caracteristici ale fiecărui material în parte, diferențele dintre acestea, plusurile și minusurile, pentru o alegere cât mai corectă.
După cum am spus, diferența dintre cele două materiale stă în structură și straturile din care sunt alcătuite. Parchetul are la bază un strat inferior din placaj, cel din mijloc – din soiuri de lemn de buget, precum conifere sau mesteacăn, iar stratul superior este dintr-un soi mai valoros de lemn. Pentru rezistență, acesta este acoperit cu ulei, lac sau ceară. Laminatul este creat după aceeași tehnică, de regulă, având patru straturi: de echilibrare, suport, decorativ și superior.
Ambele materiale au plusurile și minusurile sale. Parchetul este o opțiune ecologică, în timp ce laminatul este o alternativă artificială, la preț mult mai mic, care imită perfect structura lemnoasă, este ușor de îngrijit și exploatat, dar și poate fi integrat în practic orice încăpere. Iată de ce, alegerea dintre cele două materiale este una strict individuală, în funcție de preferințe și bugetul stabilit.
Regula de aur în alegerea acoperirilor pentru pardoseală, fie că vorbim despre parchet sau parchet laminat, este să ținem cont de specificațiile individuale și raportul optim preț-calitate. În cazul parchetului, cele mai populare și recomandate soiuri de lemn sunt: stejar, frasin, fag, cireș. Ce ține de parchetul laminat, cel mai important este să vă informați despre clasele de exploatare. Cele mai durabile și rezistente sunt clasele 32, 33 și 34, cu grosimea de minim 8mm. Mai jos, găsiți o scurtă descriere a caracteristicilor de bază în alegerea plăcilor din parchet și laminat.
Caracteristici de bazăParchetLaminatAspectul esteticLemnul natural are o textură elegantă și unică, diferită de fiecare dată.Marele avantaj al plăcilor din parchet laminat este că sunt disponibile în diferite culori și texturi, imitând aproape identic fibrele lemnoase, dar și alte materiale naturale.Domeniul de utilizareSpații comerciale, locuințe, săli de sport. Pentru exterior pot fi utilizate doar dacă sunt prelucrate special.Orice tip de încăpere, ținând cont de clasa de laminat. Nu poate fi utilizat pentru spații exterioare.InstalareaMontajul este dificil și îndelungat. Necesită instalare specializată.Încă un avantaj al plăcilor din parchet laminat – procesul de montaj rapid și sigur, chiar și de o persoană nespecializată.Condiții de exploatareTemperaturi maxime de până la 30 de grade și umiditate ce nu depășește 60%. Parchetul de calitate rezistă și la temperaturi joase.Temperatura optimă 15 – 25 de grade și umiditate maximă de 60%. Laminatul de calitate rezistă și la fluctuațiile de temperatură.RezistențăParchetul lăcuit este rezistent la lovituri, impact mecanic și zgârieturi. În caz de umiditate în exces, plăcile se pot umfla. Necesită îngrijire periodică și înnoirea stratului de rezistență.Laminatul este rezistent la impact mecanic de orice tip. Din minusuri: se poate decolora de la prea mult soare și nu este rezistent la apă, cu excepția unor modele cu straturi suplimentare de protecție.Compatibilitate cu sistemul de încălzire a pardoseliiDa. Fără nicio problemă.Da. Totuși, în apropierea sistemului de încălzire plăcile își pot pierde aspectul estetic și necesită a fi schimbate, parțial.DurabilitatePână la 50 de ani, îngrijit și exploatat corectDepinde de calitate și clasa de laminat. Durata aproximativă: de la 2 până la 20 de ani.
În noul show-room ValdiMobila aveți parte de o gamă vastă de acoperiri pentru pardoseală, din toate categoriile de preț. De asemenea, avem în stoc accesorii pentru laminat, inclusiv plinte și substrat profilat, de cea mai înaltă calitate. Consultanții noștri sunt gata să vă ajute cu sfaturi practice și recomandări, ca să alegeți tipul de acoperire, care vi se potrivește cel mai bine. Lucrăm doar cu producători de încredere, de aceea vă garantăm calitate fără compromis și cel mai variat sortiment, din ultimele colecții. Vă așteptăm în vizită: Chișinău, strada Uzinelor 171/3.
Diferența dintre laminat și parchet constă în materialele utilizate în producere și structura acestora. Parchetul este un material natural, produs din lemn de diferite sloiuri și acoperit pentru rezistență cu lac, ulei sau ceară. La rândul său, laminatul este o alternativă artificială, produsă din materiale sintetice și lemn. Ambele acoperiri pentru pardoseală au beneficiile sale, oferind un aspect estetic unic și durabilitate în timp, dacă sunt exploatate corect.
Parchetul laminat este un material inovator, alternativa parchetului din lemn natural, produs din materii prime sintetice și lemn Acesta este alcătuit din patru straturi, pentru a asigura o rezistență înaltă la uzură, pete și fluctuații de temperatură. Comparativ cu parchetul clasic, laminatul este disponibil într-o gamă mai bogată de texturi și nuanțe, imitând aproape perfect lemnul natural.
Costul parchetului laminat depinde în primul rând de clasa de exploatare a acestuia (21, 22, 23 sau 31, 32, 33), grosimea, producătorul, tipul de instalare și categoria de preț. Pentru a alege un model durabil în timp și cu design unic, vă recomandăm să optați pentru un producător de încredere, dar și un distribuitor, care vă va oferi garanția calității și sfaturi în alegere.
Totul depinde de preferințele individuale, domeniul de utilizare, dar și bugetul stabilit. Cel mai bun laminat este cel ales corect, în funcție de necesitățile proprii și camera unde va fi utilizat. Dacă ați ales un laminat de calitate, l-ați montat corect și aveți grijă să-l exploatați ținând cont de unele reguli simple, atunci aveți garantat o durabilitate destul de mare în timp.