Montarea mânerului la uşă

Recomandări în alegerea și montarea clanței (mânerului) unei uși de interior

Cu uși, interiorul unei case devine un tot întreg, în care toate elementele sunt aranjate la locul lor, asemeni unui puzzle. Fie că optați pentru uși de interior modele noi, sau ceva clasic, cu decorațiuni moderne, acestea la fel ca toate celelalte sunt dotate cu câteva componente importante de feronerie, cum ar fi: balamalele, broasca, clanța (mânerul).

De regulă, dacă alegeți uși la comandă, e deajuns doar să alegeți modelul preferat, să așteptați până când acestea vor fi gata, ca în cele din urmă, să le monteze un specialist, ce cunoaște în detalii toate etapele montării ușilor. Sau, dacă ați achiziționat uși și ferestre dintr-un magazin specializat, și posedați îndeletnicirile necesare pentru a le monta individual, e important să cunoașteți câteva recomandări simple, care vă vor ajuta nemijlocit la montaj.

Etapele montării unei mâner la ușă

Unul din componentele primordiale, care asigură buna funcționare a unei uși, din MDF, lemn, PAL, este clanța (mânerul), la set cu încuietoarea (broasca) formează sistemul de închidere. Procesul montării acestora nu e prea complicat, dar din lipsa experienței, cunoștințelor, complexitatea modelului, uneori poate crea numeroase probleme. Întru evitarea acestor cazuri, vom analiza toate etapele importante întru fixarea de la zero a clanței unei uși.

  1. Alegerea feroneriei pentru ușă

Din punct de vedere al aspectului estetic, practic, clanța trebuie combinată după nuanță, design cu stilul ușii, întregii încăperi. Pe lângă mâner, un alt element ce ar trebui să se contopească cu stilul general, sunt balamalele. Se recomandă ca clanța și balamaua să aibă aceeași culoare. Dați importanță aspectului funcțional, luând în considerare forma camerei, cât de des e exploatată ușa, în ce loc e amplasată, astfel veți putea alege mai ușor tipul mânerului potrivit.

  1. Stabilirea locului montării clanței

Distanța dintre locul amplasării clanței și marginea ușii depinde nemijlocit de tipul mecanismului ales, dar și lungimea limbii metalice. Amplasați-o nu prea departe de margine, ca să nu vă creeze dificultăți la deschidere, închidere. Un criteriu important ce asigură o exploatare comodă, este înălțimea de la podea, care trebuie să fie la nivelul brâului (aproximativ 80cm – 120cm). În cazul ușilor pentru camera copiilor, înălțimea va fi mai mică, iar la ușile pentru bucătărie, baie, salon – medie.

  1. Luarea măsurilor necesare

De regulă, limba metalică are o lungime - 60mm, distanța perfectă pentru amplasarea clanței. Faceți însemnări pe o parte și cealaltă a foii de ușă, și fiți atenți să respectați în totalitate mărimile. Nu uitați să însemnați cu cretă locul unde va ieși limba din metal, direct la mijlocul tocului.  

  1. Găurirea ușii în locul cuvenit pentru integrarea încuietoarei, clanței

Găurirea ușii poate fi efectuată cu instrumente electrice speciale, cum ar fi: burghiu cu coroană, pentru găuri cu diametrul mai mare. Întru evitarea deteriorării ușilor, în special cele din PAL, MDF, încercați să nu găuriți toată suprafață deodată, ci până la jumătate, pe ambele părți.

  1. Montarea șildurilor, mânerului

Când găurile necesare sunt gata, puteți trece la montajul mânerului, șildurilor (plăci din metal decorative). Pentru o precizie înaltă, puteți însemna locul unde vor fi fixate șuruburile. La fel, înainte de a le fixa, găuriți prealabil locul pentru șuruburi, fapt ce asigură o montare mai stabilă a mânerului, buna exploatare a acestuia.

  1. Găurirea plăcii de corespondență în toc

Ultimul pas important în montarea ușilor este găurirea spațiului necesar destinat limbii metalice. Acest proces poate fi efectuat în două moduri: marcați cu cretă, cerneală, limba metalică, după care închideți ușa, apăsând mânerul, sau închideți ușa și plasați rigla în spațiul dintre ușă și toc. Ambele variante sunt în egală măsură eficiente.

Compania ValdiMobila, producătoare de mobilă, uși la comandă vă poate ajuta în amenajarea casei cu uși de interior de calitate superioară, la prețuri accesibile. Doar la noi puteți comanda uși clasice sau moderne, modele unice, din lemn masiv, furniruit, MDF, PAL calitativ, realizate după mărimile, preferințele individuale, care vă vor asigura maximum confort în utilizare, o perioadă îndelungată. În plus, nu mai e nevoie să pierdeți timp, efort, nervi pentru transportarea, instalarea acestora, deoarece noi vă oferim livrare, asamblare gratuită în raza orașului Chișinău.

Cu ValdiMobila, ușile de interior de vis pot deveni realitate.