Cum alegem patul pentru dormitor?

Cum alegem paturi pentru dormitor stilat și confortabil

Cum alegi un pat

Fără îndoială, elementul indispensabil într-un dormitor complet rămâne a fi patul. Obiectul de mobilier care ne asigură un somn liniștit pe timp de noapte, încărcându-ne cu energie pentru o nouă zi. Dar și elementul care dă un aspect mult mai „călduros” dormitorului, dacă este ales și poziționat corect în încăpere. Anume din acest motiv, în amenajarea dormitorului alegerea mobilei, în special a patului matrimonial, rămâne a fi o decizie de importanță majoră.

La ce atragem atenția când alegem un pat de dormitor?

Să începem cu prima și cea mai importantă idee: patul de dormitor nu are doar rol decorativ. Ar fi banal să avem un pat frumos, dar deloc confortabil. În formula perfectă, aspectul estetic ar trebui să se subordoneze criteriilor de bază, precum confortul, calitatea saltelelor, caracterul ergonomic. Astfel, luând în considerare faptul că ne petrecem a treia parte din viață, dormind, specialiștii recomandă să evităm achiziționarea paturilor ieftine, care, doar aparent, par o soluție optimă, dar pot avea un impact negativ asupra calității somnului și sănătății în general.

Dormitoarele moderne reușesc să întrunească pe lângă aspectul ergonomic, confort și funcționalitate și detalii stilate care le transformă în încăperi multifuncționale. Aici ne putem relaxa alături de cei drag, bucura de atmosfera din jur sau dormi liniștit și sănătos. Iar fără un pat, dormitorul n-ar mai fi dormitor. Dacă sunteți în căutarea unui pat tapițat, din lemn masiv, furnir, MDF sau oricare alt material, dotat cu cele mai bune saltele, este important să ținem cont de câteva criterii. Precum: materialul, designul, mărimea, calitatea cadrului, somierei, saltelei etc, fiecare având un rol aparte în asigurarea unui somn relaxant, liniștit și sănătos.

Paturi la comanda

Dimensiunile și forma paturilor

O altă regulă importantă spune că mărimea patului trebuie să coincidă nemijlocit cu mărimea și forma camerei în care va fi integrat. În zilele noastre, magazinele de mobilă ne oferă un sortiment vast de paturi pentru dormitor de buget sau din clasa premium, cu forme, modele și dimensiuni diverse, rabatabile, de mijloc sau de colt ș.a.m.d – toate create pentru a satisface preferințele și necesitățile fiecărui utilizator în parte.

O alternativă tot mai populară paturilor de vânzare, este mobila pentru dormitor la comandă, realizată în funcție de dimensiunile, necesitățile și preferințele individuale. Optând pentru un model de pat personalizat, puteți fi siguri că acesta se va integra perfect dormitor, asigurându-vă confortul și bunăstarea întregii familii. În general, după dimensiuni și formă, deosebim mai multe tipuri de paturi, și anume:

  • Paturi mari, de regulă cu dimensiunea 200x200 sau 180x200. Se potrivesc pentru dormitoarele spațioase, unde pe lângă pat, mai rămâne îndeajuns spațiu și pentru celelalte obiecte de mobilier, cum ar fi: șifonierul, comoda, noptierele, masa de toaletă etc.
  • Paturi de o persoană (single). Sunt alegerea perfectă în dormitorul copiilor. Cele mai cunoscute dimensiuni pentru paturile din această categorie, sunt: 75x190, pentru copii mai mici sau 90x200, pentru cei mai mari.
  • Paturi de mijloc – 120x200. Variantă middle, potrivită pentru dormitoare mici, sau persoanele care au nevoie de ceva mai mult spațiu, chiar dacă dorm singuri, ca să se întindă la voie.
  • Paturi duble (matrimoniale). Acestea au cadru - 140x200 sau 160x200. Pentru un somn confortabil, se recomandă să îi faceți mai întâi un mic test, chiar din magazin, asigurându-vă că două persoane, pot sta liber culcat pe el, cu brațele sub cap, ținând coatele întinse.

Un alt detaliu important al paturilor pentru dormitor este și înălțimea. În prezent, aceasta variază, de la paturi joase, potrivite pentru dormitoare în stil modern, până la modele înalte, în stil american. Unele variante au incorporate și câteva lăzi de depozitare, soluția perfectă pentru dormitoarele de dimensiuni mici. Totuși, înălțimea recomandată din punct de vedere practic, cât și estetic, este: 35cm – 45cm. Urmând toate aceste criterii, vă rămâne doar să integrați patul corect în designul general și confortul și împăcarea sufletească vă este garantată.

ValdiMobila – producător autohton de mobilier, poate deveni ajutorul ideal în crearea mobilierului de vis pentru dormitorul dumneavoastră, la cele mai avantajoase prețuri. Doar la noi, puteți comanda mobilă de dormitor complet: paturi moderne, noptiere, șifoniere, comode, masă de toaletă din furnir, PAL, MDF sau lemn natural, de cea mai înaltă calitate. Dacă încă nu sunteți sigur ce stil să alegeți, designerii noștri sunt să vă ajute cu sfaturi și recomandări practice. Pe parcursul a 13 ani de experiență în crearea mobilei pe piața din Moldova, am reușit să adunăm toate îndeletnicirile necesare pentru a vă asigura cel mai înalt nivel al calității și funcționalității, oricărui tip de mobilier. În plus, aveți parte de proiectare individuală, livrare și asamblare gratuită în raza orașului Chișinău.

ValdiMobila – mobila creată pentru tine!