Acoperire uși de interior! Ce material alegem pentru uși durabile?

acoperire usi interior

Renovarea ușilor de interior, din casă sau apartament, este un proces important și responsabil. În primul rând datorită faptului că această achiziție este pe timp îndelungat și necesită planificarea unui buget destul de mare. Dacă să ne întrebăm care sunt cele mai bune uși de interior, ar fi greu să găsim un răspuns unanim. În prezent, la capitolul durabilitate, pe lângă modelele clasice de uși de interior din lemn, există și numeroase variante de acoperiri artificiale, utilizate pe larg pe tot mai multe tipuri de uși. Pe lângă aspectul unic deosebit, acestea sunt capabile să ofere un nivel înalt de rezistență la factori externi, precum: zgârieturi, umiditate sau fluctuații de temperatură.

Cert e faptul, că nu toți utilizatorii atrag atenția la materialul de finisaj al ușilor, orientându-se mai multe spre cel din care este produs panoul interior. În cazul unor uși de interior moderne, chiar dacă sunt ferite de influența factorilor externi, comparativ cu cele de exterior, acestea trebuie să fie rezistente la umiditate și temperaturi, dacă dorim să avem parte de un nivel cât mai înalt de durabilitate și funcționalitate în timp. În continuare vom analiza de modele de uși există în funcție de acoperire și prin ce se deosebesc.

Varietăți de acoperire a ușilor interioare

tipuri de acoperire a ușilor interioare

După cum am spus, atunci când alegem uși de interior este important ca pe lângă prețuri și design să ne îndreptăm atenția și spre tipul de acoperire a acestora, ca în cele din urmă să luăm o decizie corectă, iar așteptările să ne fie satisfăcute în totalitate. În prezent, pe piața din Moldova, putem alege dintre 4 tipuri de finisare a ușilor de interior: peliculă, laminină, uși PVC de interior (policlorură), eco polipropilenă și furnir (șpon). Fiecare tip ne aduce numeroase avantaje și dezavantaje, pe care ar trebui să le știm din timp, pentru a face o alegere optimă.

Peliculă

Aceasta este cea mai comună și accesibilă la preț variantă, utilizată, de regulă pentru uși de interior ieftine. De fapt, acest material nu reprezintă altceva decât un tip de hârtie îmbibat cu laminină (Continuously Pressed Laminate) sau alte tipuri de rășini, procesate la temperaturi mari. Marele avantaj al acestui finisaj este rezistența înaltă la zgârieturi și roadere. În plus, pelicula modernă imită perfect fibra lemnului natural și chiar piatra. Iar pentru o rezistență cât mai înaltă, deasupra acesteia, poate fi aplicat încă un strat protector. Din avantaje, mai putem menționa:

  • caracterul ecologic;
  • posibilitatea de a-l utiliza în orice încăpere;
  • adaptarea pentru orice tip de uși;
  • dar și prețul accesibil. 

PVC (Policlură de vinil)

Policlorura de vinil este un material sintetic din categoria substanțelor termoplastice. Deseori, această abreviere e atribuită doar ușilor din termopan. Pentru ușile de interior din MDF, PVC-ul este folosit ca material de finisaj. Din avantajele primordiale ale sale, putem enumera: durabilitate în timp, raportul optim preț-calitate, dar și rezistența înaltă la umiditate. Acest detaliu îl face potrivit, chiar și pentru uși de baie sau WC.

Eco polipropilenă (eco-furnir)

Este o imitație apropiată după structură cu furnirul, dar ceva mai accesibilă la preț. Imită perfect textura furnirului natural, fiind în același timp foarte rezistentă la umiditate sau fluctuații de temperatură. Din dezavantaje putem enumera mirosul strident de plastic, mai ales în cazul materialelor de calitate joasă. Totuși, eco-șponul calitativ este un material ecologic.

Furnir (șpon)

Acesta este unul din cele mai populare finisaje pentru uși, prezentând o mulțime de avantaje, printre care imitația perfectă a fibrei lemnoase. Furnirul reprezintă o folie subțire de lemn, utilizată pentru decorarea ușilor MDF, PAL sau chiar lemn masiv. Datorită texturii lemnoase, ușile din acest material au un aspect deosebit. Marele avantaj este că la necesitate, finisajul poate fi schimbat. Iar pentru a-i lungi durata vieții, se folosește vopsea pentru uși de interior sau lacuri speciale ce-i sporește rezistența. Totuși, comparativ cu celelalte materiale de finisaj, acesta e mai puțin rezistent la umiditate. Fapt ce îl face potrivit mai mult pentru uși de dormitor, salon sau bucătărie, decât WC sau baie.

La ValdiMobila avem un sortiment variat de uși, cu diverse tipuri de acoperire, din toate segmentele de preț, de la peste 6 producători cunoscuți. În plus, vă oferim posibilitatea unică de achiziționa uși la comandă, după dimensiuni individuale. Nu uitați, durabilitatea este un aspect ce depinde nemijlocit de materialele utilizate, dar și tehnologia de producere. Iar dacă doriți ca renovarea ușilor în casă să vă aducă plăcere maximă, o perioadă cât mai îndelungată, alegeți doar ce-i mai bun. Noi suntem gata să vă ajutăm în asta.

ValdiMobila – show-room-ul unde aveți parte doar de uși de calitate, cu design inedit!