Mobilă din PAL sau MDF?

Ce materiale alegem pentru mobila la comandă? Diferența dintre PAL și MDF

Dacă cineva spune că achiziționarea mobile este un proces ușor, înseamnă că nu a ales niciodată mobilier nou în casă. Pe lângă model, stil și design, alegerea materialelor din care va fi creat mobilierul la comandă este o decizie importantă și foarte responsabilă. Mai ales, ținând cont de faptul că aceasta este o achiziție de durată, și, care, fără îndoială, ne dorim să fie cât mai durabilă în timp. Alegerea este la fel de dificilă și atunci când optăm pentru modele standard, dintr-un magazin de mobilă, dar și când am decis să apelăm la un producător individual.

Cea mai avantajoasă alternativă rămâne a fi mobila la comandă, realizată după necesitățile și dimensiunile individuale ale fiecărui consumator. Astăzi, cele mai populare materiale pentru crearea mobilierului sunt PAL și MDF. Fiind asemănătoare ca structură, dar și create din aceeași materie primă, nu toți utilizatorii cunosc diferența dintre mobila din MDF / PAL, dar și ce avantaje / dezavantaje ne aduce fiecare. Despre aceste detalii, dar și principalele motive de a alege mobilă din MDF la comandă sau din PAL, vom discuta în continuare.

Mobilă PAL: avantaje și dezavantaje

Mobila din PAL poate fi considerată drept cea mai accesibilă de pe piață, disponibilă într-un sortiment vast de nuanțe, modele și structuri ce imită lemnul, marmura și chiar piatra naturală. Abreviatura „PAL” se descifrează ca „plăci aglomerate de lemn”. Acesta e obținut prin amestecarea așchiilor tocate din lemn cu rășini sintetice și clei. Iar pentru a ajunge la forma finală, amestecul este presat la cald. Stratul interior este dur, datorită particulelor lemnoase mari, iar cel exterior este neted. La final, plăcile obținute pot fi finisate cu peliculă de melamină, lacuri speciale sau furnir.

PAL-ul laminat (prescurtarea cuvântului „melaminat”) e utilizat cel mai des în crearea mobilei pentru casă. Fiind disponibil într-o paletă bogat de culori și imitații diverse. Acesta se obține prin aplicarea mai multor straturi din melamine și hârtie specială, impregnată, folosită în decorarea panourilor de acest tip. O altă varietate a acestui material – PAL-ul furniruit ne poate oferi imitația aproape perfectă a fibrelor lemnoase, având o greutate relativ mică, comparativ cu plăcile din lemn masiv.

Pe lângă prețul atractiv și varietatea nuanțelor și texturii, mobila PAL la comandă, mai are și alte avantaje utile, precum:

  • Proces de prelucrare ușor, datorită structurii puțin dense. Acest lucru scurtează relativ timpul de realizare a mobilei din acest material;
  • Greutate mică a plăcilor;
  • Putem alege mobila din PAL în bucătărie, dormitoare complete, camera copiilor, salon, antreu, dulapuri cupe etc.

Dezavantajele acestui material sunt: rezistența scăzută la umiditate și temperaturi ridicate, din cauza densității joase. Acesta este unul din factorii de ce nu merită să alegem mobilă din PAL pentru baie. De asemenea, PAL-ul are o durată de exploatare mai mică, decât piesele din MDF. Totuși, în încăperi fără umezeală, precum salonul, antreul sau sufrageria, PAL-ul rămâne un material bine cotat, datorită prețului accesibil, diversității nuanțelor. În plus, acesta este utilizat și pentru partea interioară a bucătăriilor (rafturi, sertare etc), iar pentru fațade este utilizat MDF sau furnir natural.

Mobilă din MDF: păreri, avantaje și dezavantaje

 „MDF” este abrevierea sintagmei „fibră de densitate medie”. Acest material este obținut pe aceeași cale ca PAL-ul, unica diferență fiind în faptul că așchiile lemnoase sunt tocate mai intens. Acest lucru conferă plăcilor o suprafață fină dar și densitate mai mare a așchiilor. Încă o diferență majoră, care clasifică MDF-ul în lista favoriților, este și posibilitatea rotunjirii marginilor, fără necesitatea de a aplica cant. Marginile rotunjite oferă mobilierului un aspect elegant și rafinat.

În plus, duritatea și suprafața fină a materialului, face posibilă decuparea unor forme decorative pe plăci (tehnică numită „frezare”). Anume din acest motiv, MDF-ul este des utilizat în crearea bucătăriilor clasice, dormitoare cu decupaje rotunjite specifice acestui stil și textură ce imită lemnul masiv, dar mult mai accesibil la preț și rezistent la umiditate. De asemenea, MDF-ul este disponibil într-o gama variată de nuanțe, atât mate cât și lucioase.

Avantajele pentru mobila din MDF sunt destul numeroase, și anume:

  1. Avem patru variante: mobilă din MDF vopsit, melaminat, furniruit și înfoliat;
  2. Comparativ cu PAL-ul, MDF-ul are un nivel mai înalt de rezistență la umiditate, dar și durată a vieții îndelungată. Acest material, în special variant vopsită, e recomandat pentru mobila în baie;
  3. MDF-ul mai dur decât PAL-ul, dorită densității mari, fapt ce face fixarea șuruburilor mult mai trainică și stabilă;
  4. Poate fi frezat în forme, modele mai complexe. O alternativă tot mai populare este mobila de bucătărie din MDF frezat în stil clasic;
  5. Poate fi vopsit din nou, dacă au apărut zgârieturi sau semne a uzurii, deteriorării.

Unicul dezavantaj al acestui material e prețul relativ mare, comparativ cu PAL-ul. Motivul fiind procesul de prelucrare mai îndelungat. Dar până la urmă, calitatea cere investiții. În cele mai multe cazuri, aceste două materiale se utilizează combinat. Pentru carcasă și rafturile interne, se folosesc plăci din PAL, iar pentru partea exterioară – MDF. Totuși, nu uitați că doar exploatarea corectă vă poate oferi o durată de viață îndelungată a oricărui tip de mobilă pentru casă, fie din masiv, PAL, MDF sau furnir natural.

ValdiMobila este un producător autohton de uși și mobilă din MDF și PAL la comandă, dar și alte materiale, cu peste 13 ani de experiență pe piața din Moldova. Experiența bogată ne-a permis să descoperim toate secretele în producerea mobilierului trainic, frumos și ergonomic, la prețuri pentru fiecare. Doar la noi, puteți comanda mobilă MDF pentru bucătărie, baie, dormitor, salon, antreu, oficiu dar și uși de interior cu design unic. Alegând ValdiMobila aveți parte de proiectare 3D individuală, după necesitățile fiecărui consumator, livrare și asamblare în toată Moldova.

ValdiMobila – mobila creată pentru tine!