PAL sau MDF?

Din ce materiale realizezi mobila la comandă? Diferența dintre PAL și MDF

Fără îndoiala, alegerea materialelor din care vor fi create piesele de mobilier din casa fiecăruia, este o decizie importantă, atunci când apelăm la o fabrică specializată în producerea mobilei, sau facem o vizită la un magazin de mobilă. Modelele standard din magazine, nu întotdeauna coincid cu dimensiunile casei dvs., preferințele, necesitățile.

Cea mai avantajoasă alternativă rămâne a fi mobila la comandă, realizată după cerințele individuale ale fiecărui consumator în parte. Astăzi cele mai populare materiale pentru executarea mobilei moderne, clasice, sunt PAL-ul și MDF-ul, iar fiind asemănătoare, de multe ori, oamenii nu cunosc diferențele dintre ele, și ce avantaje, dezavantaje au fiecare. Despre aceste detalii, plus motivele alegerii celor două materiale, vom discuta în continuare.

Mobilierul realizat din PAL: avantaje / dezavantaje

Mobila din PAL poate fi considerată drept cea mai accesibilă de pe piață, disponibilă într-un sortiment vast de nuanțe, modele, cu imitație a lemnului, marmurii, pietrei. Termenul „PAL” se descifrează ca „plăci aglomerate de lemn”. Acesta e obținut prin amestecarea așchiilor tocate din lemn, cu rășini de ordin sintetic, clei, iar pentru a ajunge la forma finală, sunt presate la cald. Stratul interior este dur, datorită particulelor lemnoase mari, iar cel exterior neted. La final, plăcile obținute pot fi finisate cu peliculă de melamină, lacuri speciale, furnir.

PAL-ul laminat (prescurtarea cuvântului „melaminat”) e utilizat pe larg în crearea mobilei, fiind disponibil în culori, imitații diverse. Acesta se obține prin aplicarea unui număr mare de straturi din melamină, hârtie specială, impregnată, folosită în decorarea panourilor de acest tip. Comparativ, PAL-ul furniruit ne poate oferi imitația aproape perfectă a fibrelor lemnoase, de fiecare dată unică, având o greutate relativ mică.

Pe lângă prețul atractiv, comparativ cu mobila din lemn masiv, MDF, și varietatea nuanțelor, texturii, mobilierul din plăci aglomerate mai are alte avantaje utile, precum:

  • Proces de prelucrare ușor, datorită structurii puțin dense, ceea ce scurtează relativ timpul de realizare a mobilei folosind acest material;
  • Greutate scăzută a plăcilor;
  • Potrivit pentru bucătăria, clasică, modernă, dormitoare complete, camera copiilor, salon, antreu, dulapuri cupe.

Dezavantajele acestui material sunt: rezistența scăzută la umiditate, temperaturi ridicate, din cauza densității joase, fapt ce nu îl face potrivit în confecționarea mobilei în baie, dar și durata exploatării comparativ mică, decât piesele din MDF. Totuși, în încăperi fără umezeală, precum salonul, antreul, sufrageria, PAL-ul rămâne un material bine cotat, datorită prețului accesibil, diversității nuanțelor.

Avantajele mobilei din MDF

 „MDF” este abrevierea sintagmei „fibră de densitate medie”. Acest material este obținut pe aceeași cale ca PAL-ul, unica diferență fiind, că așchiile lemnoase sunt tocate mai intens, fapt ce conferă plăcilor o suprafață fină, densitate mare. Încă o diferență majoră, care clasifică MDF-ul în lista favoriților, este posibilitatea rotunjirii marginilor, fără a aplica cant, oferind mobilierului un aspect elegant.

În plus, duritatea, suprafața fină a materialului, face decuparea anumitor forme (tehnică numită „frezare”) mult mai ușoară. Anume din acest motiv, e utilizat în crearea bucătăriilor clasice, dormitoare cu decupaje rotunjite specifice acestui stil și aspect asemănător lemnului masiv, dar mai accesibil la preț, rezistent la umiditate, decât lemnul. Gama nuanțelor acestei materii este foarte variată, fiind disponibilă în variantă mată, lucioasă.

Avantajele acestei fibre sunt destul de numeroase, și anume:

  • Este disponibil în patru forme: melaminat, furniruit, vopsit, înfoliat;
  • Comparativ cu lemnul / PAL-ul, MDF-ul e rezistent la umiditate, având o durată a vieții îndelungată. Acest material, în special cel vopsit, e recomandat pentru mobila de baie, clasică / modernă;
  • E mai dur, comparativ cu PAL-ul dorită densității mari, fapt ce face fixarea șuruburilor trainică, stabilă;
  • Poate fi frezat în forme, modele mai complexe, diverse;
  • Poate fi vopsit din nou, dacă au apărut niște zgârieturi, semne a uzurii, deteriorării.

Unicul dezavantaj al acestui material e prețul relativ mare, comparativ cu PAL-ul, motivul fiind procesul de prelucrare îndelungat. Dar până la urmă calitatea cere investiții pe măsură. În cele mai multe cazuri, aceste două materiale se utilizează combinat, pentru carcasa, rafturile interne, se folosesc plăci din PAL, iar pentru partea exterioară, MDF. Totuși, nu uitați că exploatarea corectă, utilizarea unor materiale de calitate înaltă, vă poate oferi o durată de viață îndelungată a oricărui tip de mobilă pentru casă, fie din masiv, PAL, MDF.

Compania producătoare de mobilă, uși la comandă, cu peste 13 ani de experiență pe piața din Moldova, ValdiMobila, știe toate secretele în producerea mobilierului trainic, frumos, ergonomic, stilat atât din PAL, MDF, lemn masiv de calitate înaltă. Doar la noi, puteți comanda mobilă online pentru bucătărie, baie, dormitor, salon, antreu, oficiu, dar și uși de interior cu design unic, la prețuri avantajoase. Alegând compania noastră aveți parte de proiectare 3D individuală, luând în considerare necesitățile fiecărui consumator în parte, livrare, asamblare gratuită a pieselor în raza orașului Chișinău.

ValdiMobila – mobila creată pentru tine!