Cum să alegi corect cel mai bun laminat?

Laminatul este una din cele mai populare acoperiri pentru podea, cu ajutorul căruia putem da pardoselii un aspect frumos și îngrijit, fără prea multe investiții. Și asta deoarece parchetul laminat este mai ieftin decât alte tipuri de pardoseli, oferindu-ne un raport optim preț-calitate, dar și un design unic, ce imită aproape identic structura lemnoasă. Pe lângă prețul avantajos, laminatul are și alte puncte forte: montaj simplu și ușor, caracterul ecologic, rezistență la umiditate și soare etc. Dar mai întâi, haideți să vă explicăm ce înseamnă de fapt laminat și ce scop are fiecare folie.

ламинат на пол

Laminatul reprezintă un material pentru acoperirea pardoselii, realizat în proporție de 80% din lemn natural și acoperit cu o suprafață laminată, pentru protecție și aspect lucios. Acesta este alcătuit din patru straturi (folii) rezistente, fiecare avându-și rolul său în asigurarea unei pardoseli confortabile, practice și stabile. Iată care sunt ele:

 1. Stratul de echilibrare (are scopul de a proteja pardoseala de umiditate);
 2. Stratul de suport (este alcătuit din fibre lemnoase dense, pentru maximum fermitate);
 3. Stratul decorativ (este alcătuit din hârtie imprimată, oferind un aspect deosebit, într-o varietate imensă de texturi și culori);
 4. Stratul superior (are scopul de a proteja pardoseala de uzură, pete, zgârieturi).

În continuare, vă vom povesti în detalii despre cum să alegeți laminat online potrivit pentru locuința dumneavoastră, principalele caracteristici, dar și la ce detalii să atrageți atenția, pentru o alegere cât mai responsabilă și durabilă în timp.

Laminat modern: tipuri și avantaje

Fără îndoială, laminatul este un material care îmbină o mulțime de calități: este avantajos la preț, ușor de montat, durabil și ușor de întreținut. Pe lângă gama vastă de modele, în funcție de textură și nuanță, acesta se deosebește și prin clasa de performanță, cunoscută, mai numită și clasa de trafic. Aceasta reprezintă nivelul de rezistență la uzură, fiind indicată prin abreviera AC (Abrasion Class) și notată cu cifre de la 3 la 5. Iată care sunt principalele clase și prin ce se deosebesc:

Clasa de trafic AC3 (trafic redus) AC4 (trafic mediu) AC5 (trafic intens)
Trafic rezidențial AC21 AC22 AC23
Trafic comercial AC31 AC32 AC33 și AC34
Grosimea 6 – 7mm 8 – 10mm 10 – 12mm
Utilizare Spații cu flux redus: dormitor, living. Spații cu flux moderat: sufragerie, hol, camera copiilor Spații cu flux înalt, predispunere la umiditate: bucătărie, baie.

Ламинат

Care tip de laminat e cel mai bun? Totul este individual, în funcție de camera unde planificați să-l folosiți, necesitățile individuale și chiar modul de viață. Important este să țineți cont atât de clasa de performanță a laminatului, cât și de grosimea potrivită a acestuia, reprezentată în același tabel. Îngrijit corect, laminatul poate avea o garanție de la 10 ani de exploatare, până la 20 și chiar 30, pentru clasele de performanță AC33 și AC44.

Ce modele de laminat să alegeți în funcție de încăpere?

Un alt criteriu primordial în alegerea laminatului este să luați în considerare tipul încăperii unde planificați să-l montați. Pentru unele încăperi, precum baia și bucătăria, va fi nevoie de laminat rezistent la apă, iar pentru altele, să fie rezistent la lovituri mecanice și zgârieturi. Fiecare cameră are caracteristicile sale individuale de utilizare, la fel cum și fiecare familie poate avea necesități diferite și moduri de trai. Ca să vă orientați mai ușor, iată cum ar trebui să fie laminatul pentru diferite încăperi dintr-o locuință:

 1. Bucătărie. Aici, laminatul poate fi integrat cu succes, atât la capitolul design, cât și ce ține de aspectul practic și îngrijirea ușoară. Vă recomandăm să optați pentru laminat rezistent la umiditate, cu suprafață stabilă, care nu formează pete și zgârieturi. Alegerea ideală este laminatul din clasa 33, bucătăria fiind o cameră cu un flux mare.
 2. Baie. Dacă totuși decideți că vă doriți laminat și în camera de baie, alegeți un model cu nivel maxim de rezistență la umiditate. Acest tip de laminat nu se teme de aburi, nu se umflă și nu își pierde aspectul de nou. La capitolul practic, laminatul impermeabil e la fel de rezistent ca și gresia. În plus, unii producători ne oferă în set plinte din cauciuc, pentru a spori și mai mult nivelul de rezistență la umiditate.
 3. Living și dormitor. Pentru aceste camere este important nu doar aspectul estetic, dar și alte caracteristici, cum ar fi nivelul de zgomot, care depinde de calitate plăcilor și montarea corectă. Unele modele de laminat au în componență un strat adițional de izolare fonică.
 4. Coridor (hol). Fiind camera cu cel mai mare flux, murdărie și praf, aici contează să alegem o clasă de performanță cât mai înaltă (33 sau 34), dacă ne dorim un laminat durabil în timp.

La ce detalii să atrageți atenția când alegeți laminat de vânzare?

La fel ca oricare alt material folosit în reparație, laminatul este o achiziție de durată, de aceea merită ales cu maximum responsabilitate, ținând cont de principalele caracteristici tehnice și de design. Pe lângă producător și categoria de preț, când alegeți laminat, fiți atenți la:

 • Aspect. E și firesc să alegem pardoseala, în primul rând, ținând cont de aspectul estetic. Acesta trebuie să se combine perfect cu designul general, dar și să vă fie aproape de suflet ca nuanță, formă și textură. Marele avantaj al laminatului este că ne oferă o gamă variată de texturi: diverse soiuri de lemn natural, textură satinată, mată etc.
 • Clasa de trafic. Acest criteriu semnifică nivelul de rezistență la abraziuni și uzură. Detaliile despre diferența claselor de trafic am menționat mai dus.
 • Grosime. În general, plăcile de laminat sunt disponibile în patru dimensiuni: de 6mm, 8mm, 10mm, 12mm și peste. Plăcile mai groase sunt mai stabile și au o clasă de performanță mai bună. Iar cele mai subțiri sunt utilizate pentru locuri cu puțin spațiu, cum ar fi, sub uși. Tehnologiile moderne de montare ne permit să utilizăm mai multe grosimi de laminat în aceeași încăpere. Important este să apelați la un specialist bun.
 • Tipul de conexiune (montaj laminat). În general, deosebim două tipuri: Drop loc (când plăcile sunt lipite) și Click (plăcile sunt dotate cu un sistem special și nu necesită încleiere).
 • Acoperirea antistatică și antimicrobiană.

ламинат и плинтус

Gamă vastă de laminat găsiți în show-room-ul din Chișinău ValdiMobila

Vă oferim tot de ce aveți nevoie pentru reparația casei într-un singur loc, de la acoperiri pentru pardoseală și plinte, într-un sortiment variat, până la mobilier și uși, după modele individuale. Consultanții noștri sunt mereu dornici să vă ajute cu sfaturi utile cum să alegeți parchetul laminat, care vi se potrivește cel mai bine, în funcție de necesități și buget. În show-room-ul nostru aveți posibilitatea să analizați monstre cu laminat într-o gamă imensă de texturi și nuanțe, ca să luați o decizie cât mai corectă. Vă așteptăm în vizită: Chișinău, strada Uzinelor 171/3.

Ce este parchetul laminat?

Parchetul laminat este unul din cele mai populare acoperiri pentru pardoseală, disponibil într-o gamă vastă de nuanțe și texturi, la un preț destul de accesibil. Pentru rezistență și durabilitate în timp, acesta este alcătuit din 80% lemn natural și stratificat în patru folii. Un alt avantaj este și faptul că poate fi montat ușor și rapid, cu garanție de până la 30 de ani.

Cât costă parchetul laminat?

Prețul laminatului depinde de clasa de performanță, grosime, textură, dar și producător. În general, parchetul laminat este considerat unul din cele mai optime materiale, la capitolul preț-calitate. La ValdiMobila aveți parte de cele mai bune prețuri la acoperiri pentru podea și plinte.

Ce parchet laminat să cumpăr?

Alegerea laminatului trebuie să fie făcută în funcție de necesitățile individuale ale fiecărei familii. De aceea, înainte de a merge la magazin, e important să vă documentați despre tipurile de laminate, principalele caracteristici funcționale, dar și producători. Fiecare model de laminat are avantajele și dezavantajele sale și este potrivit pentru un anumit tip de utilizare.

Care parchet laminat este mai bun?

Toate tipurile de laminat au plusurile și minusurile sale, în funcție de modul de utilizare și exploatare. Ca să faceți o alegere cât mai corectă, luați în considerare propriile necesități, dar și țineți cont de specificații, precum: clasa de performanță, grosimea, textura, tipul de conexiune etc.